Nemecký minister zahraničných vecí rokoval s gréckym kolegom

21.08.2012 Celý región

Berlín 20. augusta (TASR) - Atény musia uskutočniť reformy. Uviedol to dnes nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle po stretnutí s gréckym rezortným kolegom Dimitrisom Avramopulosom v Berlíne.

Šéf nemeckej diplomacie však ubezpečil svojho hosťa, že jeho vláda chce, aby Grécko zostalo členom eurozóny. Zároveň mu ale pripomenul, že "kľúč k úspechu majú v rukách Atény".

Grécko zaostáva v zavádzaní reforiem a konsolidácii verejných financií. Gréckeho premiéra Antonisa Samarasa čaká tento týždeň maratón rokovaní s poprednými európskymi politikmi. Očakáva sa, že sa ich pokúsi presvedčiť, aby Aténam zmiernili podmienky úveru a povolili predĺžiť termín na zníženie rozpočtového schodku.

Po dnešnom "predkole" šéfov diplomacie zavíta v piatok (24. 8.) do Berlína na stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou grécky premiér Samaras. Merkelovú však ešte vo štvrtok (23. 8.) čaká schôdza s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorý zase v sobotu (25. 8.) privíta Samarasa v Paríži. Ako prvý z európskych politických špičiek sa s gréckym premiérom stretne v stredu (22. 8.) Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny.

Eurozóna medzitým vyčkáva na správu od inšpektorov Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), tzv. Trojky, o pokroku pri zavádzaní reforiem v Grécku a plnení podmienok druhého záchranného úveru.

Grécko je závislé od finančnej pomoci zvonka. No aj napriek tomu, že už prijalo sériu úsporných balíkov, nepodarilo sa mu zaviesť sľúbené reformy a znížiť schodok v rozpočte tak, ako to veritelia od neho požadujú. Ak Trojka vo svojej správe dospeje k záveru, že Atény neplnia dohodnuté podmienky, Gréci nemusia dostať ďalšiu splátku z pôžičky.

Westerwelle ani Avramopulos sa dnes na tlačovej konferencii nevyjadrili k tomu, či Grécko môže dostať viac času na splnenie fiškálnych cieľov. Vyhlásili, že počkajú na správu Trojky. Westerwelle povedal len toľko, že Grécko musí pokračovať v reformách a že z pohľadu nemeckej vlády nie je zmiernenie podmienok úveru možné. Avramopulos zase zdôraznil, že Grécko uskutoční všetky reformy a vystríhal pred neuváženými vyhláseniami v súvislosti so zotrvaním alebo odchodom Grécka z eurozóny.

Informovala o tom agentúra AP.
 

Vyberte región